Timmer Residence
Originally designed and built in 1952, this modest mid-century house was a rarity in central Mississippi beacause of its non- traditional design and unique features. An exposed post and beam structural system, large areas of operable windows for ventilation shaded by deep overhangs of the low-slope roof, and no air conditioning were all original design characteristics of the house.

Although energy conservation was not a prime design requirement in the 1950's, the mid-century modern design theme clearly addressed the hot humid Mississippi climate with ample ventilation, shading of glass areas, placement of the house on the site to take advantage of solar orientation and shade from surrounding trees, and the integration of protected outdoor living areas that opened up to interior spaces. Exterior infill walls between posts contained very little, if any insulation, and the original windows were aluminum with only single pane glass.

A comprehensive renovation was completed in December 2005 after the house was purchased in 2002 by the Timmers who appreciated it as a rare mid-century modern structure in the midst of a southern city filled with good and bad examples of ubiquitous traditional homes.

Although it was in fair condition, the house remained largely as it was originally built except for the intrusion of large spiral ducts which replaced the hot water radiant heating system when the boiler failed in the late 1980's.  Objectives for the renovation were established early in the design process.
These objectives were achieved first by expanding the house to the south and west by faithfully extending the 5' o.c. wood post and beam structural system. New and existing exterior walls were heavily insulated and clad in cedar board and batten siding, some of it removed during selective demolition and then re-used. Generous amounts of energy efficient aluminum clad wood windows and doors were placed below broad soffits in locations and in patterns that are faithful to the 50's design. Exposed t&g roof decking retained in the original portions of the house was used throughout, which eliminated the need for gypsum board ceilings in most spaces. Most windows are operable and are carefully located to facilitate cross ventilation. An efficient, high velocity heat pump system was selected because it uses 4" diameter ducts and small round diffusers which could be cleverly concealed in closets and in built-in architectural woodwork. The handsome vintage 1950's bathroom sinks were cleaned, polished and re-installed. Local wood products, Energy Star appliances, recycled cellulous wall insulation, bamboo flooring and a tankless water heater are other sustainable features. 

        home    awards    services    projects    contact                                                                          OurTeam